Adres

Gölbaşı/Ankara

Telefon

0312 484 33 36

Eposta

bilgi@ankaralihkab.net

İfraz (Ayırma)

İfraz (Ayırma)

İfraz kelime olarak bir arazinin bölünüp parsellere ayrılması anlamına gelir. Tapuda yalnızca bir parsel olarak kayıtlı olan bir gayrimenkulün parsellere ayrılarak her parselin tapu kütüğünde ayrı bir bölüme resmi olarak kaydedilmesine ifraz denir.

Arsa ve arazi düzenlemesi oluşturulmuş imar adalarındaki sahiplerin başvurması üzerine imar mevzuatı ve planına uygun olması koşuluyla tevhit ve ifraz işlemleri gerçekleştirilebilir.

İfraz İçin Talep Edilen Belgeler Nelerdir?

  • Tapu Sicil Kaydı Sureti ya da Tapu Senedi(Fotokopi)
  • Noterden Alınan Vekâletname (Orijinal)
  • Aynı Yılda Belediyeden Alınmış Arsa Rayiç Bedel Yazısı (Orijinal)
  • Büromuzda Düzenlenip İmzalanacak Olan Hisseli Taşınmazlarda Taksim Dilekçesi
  • Büromuzda Düzenlenip İmzalanacak Olan HKMO TİP-1 Sözleşme

Parseller Hangi Kurallara Göre Belirlenir?

İmar planında gösterilen bölgeye ilişkin olarak farklı hükümler mevcut değilse yapılacak ifrazlarda sahip olunacak yeni parsellerin asgari ölçüleri, yol durumu, arazi meyili, mevcut yapılar gibi mevkiinin nitelikleri ile bu parsellerde yapılması olası yapıların ihtiyaçları ve ölçüleri göz önüne alınarak belirlenir.

Hangi Alanların İfraz Edilmesi Mümkün Değildir?

Heyelan, su taşkını, kaya düşmesi gibi afet bölgelerinde yer alan sağlıkla ilgili ve jeolojik sakıncaları olan ya da bunlara benzer tehlikeli durumlar oluşturan alanların ifrazı mümkün değildir.

İfraz işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken konu bir adada yola cephesi olmayan parsel oluşturulamaz. İmar planı içinde olmayan alanlarda yönetmeliklerinde atanacak miktarlardan küçük olan ifrazlara izin verilmemektedir.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) TİP1 Sözleşmesi İşverenle Serbest Harita ve Kadastro Mühendisi işbirliğiyle yapılarak işe başlanmaktadır.

BİLGİ ALIN