3194 sayılı İmar Kanununda Yer Alan Geçici 16. Madde doğrultusunda;
Yapı kayıt belgesi olan yapıların hazinenin sahibi olduğu taşınmazlar üzerine kurulmuş olması halinde bahsi geçen taşınmazlardan özel kanunları mahiyetinde kalan ve bu özel kanunlara göre incelenmesi haricinde kalanlar Bakanlığa devredilir. Devir işleminden sonra yapı kayıt belgesi malikleri ile bunların kanuni ya da sözleşmede yer alan haleflerinin istekleri üzerine taşınmazlar Bakanlık tarafından rayiç bedel üzerinden direkt olarak satılır.
Yapı kayıt belgesi olan yapıların belediyelerin bünyesinde bulunan taşınmazlar üzerine kurulmuş olması halinde, yapı kayıt belgesi malikleri ile bunların kanuni ya da sözleşmede yer alan haleflerinin istekleri üzerine taşınmazlar Bakanlık tarafından rayiç bedel üzerinden direkt olarak satılır.
Yapı kayıt belgesi yapının kullanım maksadına uygun olup, yapının tekrardan yapılmasına ya da kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olmaktadır. Yapı kayıt belgesi hazırlanan yapılar yenilendiğinde geçerli olan imar mevzuatı hükümleri uygulamaya konulur.
Üçüncü kişilerin sahip olduğu özel mülkiyet için taşınmazlarda yer alan yapılar ile Hazineye ait sosyal donatı için parsellenen araziler üzerinde var olan yapılar bu madde hükümlerinden faydalandırılmaz.
Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesine sahip olmayan ya da yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kayıt belgesi ile birlikte maliklerin hepsinin muvafakatinin bulunması ve imar planlarında halka açık hizmet alanlarına denk gelen alanları boşaltılması halinde yapı kullanma izin belgesi olmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti oluşturulabilir.
Hazineye ait taşınmazlar ile Belediyelerin sahip olduğu taşınmazlar üzerine kurulmuş yapılarla alakalı olarak içinde kalmış bulunan taşınmazların rayiç bedel üzerinden satın alınabilmesi ya da sahipli taşınmazlar üzerinde yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesine sahip olmayan ya da yapı ruhsatı bulunmayan yapıların kat mülkiyeti ve cins değişikliği tesisi olması için Serbest Harita Kadastro Mühendislik Büroları tarafından ya da Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürolarınca zemin tespit tutanağı düzenlenmesi gerekmektedir.
Başvuru yapıldıktan sonra taşınmaz üzerinden gereken ölçüler alınarak Zemin Tespit Tutanağı düzenlenir. Düzenlenen dosya başvuru yapan kişiye ya da vekiline ilgili kurumlara teslim etmesi için imzası alındıktan sonra verilir.